dimarts, 26 d’abril del 2016

I per a tu, què és Cantània?

Definir què és Cantània no és gens ni mica fàcil, cada persona que forma, o ha format part, d’aquest projecte pioner l’ha viscut de manera diferent, personal i única. Tot i això, hem pensat que la millor manera d’explicar què és Cantània és preguntar-ho als seus protagonistes, i com que a tots ells no podíem perquè en són molts, hem volgut fer una selecció d’algunes de les persones que fan possible que aquest projecte musical, educatiu i col·lectiu revisqui any rere any, cada primavera.


Cantània compleix enguany 27 anys de vida. Va néixer, el curs 1989-1990, de les mans de les professores de música de nou de les escoles municipals de Barcelona que volien fer un projecte conjunt, volien dur a terme una iniciativa pedagògica i artística que es basés en sumar esforços i treballar de manera col·lectiva per donar el protagonisme als més petits en un gran concert.
Ja el 1997, Cantània es feia a tota la ciutat de Barcelona i el 2002 la febre Cantània s’escampava per tota Catalunya. Des del 2000, és L’Auditori qui organitza amb estima, dedicació i professionalitat, totes les edicions dels concerts; però ben cert és que han estat moltes les sales per les quals s’han passejat les cantates, ara ja ben conegudes: el Palau de la Música Catalana –on es va realitzar la primera edició–, el Gran Teatre del Liceu, l'annex del Palau Sant Jordi, o fins i tot l'estació del Nord o el Museu Nacional d’Art de Catalunya.
Un dels aspectes que engrandeix aquest projecte és que no es fa únicament a Barcelona, sinó que des dels inicis, el seu arrelament va ser geogràficament dispers. Des de la seva creació, s’hi van anar adherint moltes localitats i auditoris com El Vendrell, Figueres, Granollers, Manresa, Mataró, Olot, Sant Cugat del Vallès, Vic i Vilafranca del Penedès. Més enllà de les nostres fronteres, Cantània també ha trobat llocs on recalar: Parla, Salamanca, Saragossa, Sevilla i Valladolid. Però és que avui dia Cantània té seus arreu del món! El projecte es duu a terme a indrets com Koblenz, Neustadt, Biefeld, Mainz i Bremen (Alemanya), Brussel·les (Bèlgica) o més puntualment, s’ha fet també a països com Veneçuela, Mèxic o Itàlia. Veritablement, Cantània és una autèntica comunitat global!
Podríem parlar de les esbalaïdores dades de participació que suposa un projecte com aquest, de la quantitat de nens i nenes que es converteixen en cantaires per primer cop, de tots els professors que s’esforcen durament i que fan que aquest projecte sigui un referent educatiu, o del treball titànic dels professionals que cuinen la màgia de Cantània. Però és que, més enllà de tot això, el que hi ha és un món d’il·lusions i motivacions que conflueixen a l’escenari i que s’experimenten durant un intens curs de preparació: la feina que no es veu.
Es tracta d’un procés on totes les parts sumen. És molt enriquidor per als professors que preparen a consciència les sessions de formació, on intenten no morir d’un fart de riure als assajos coreogràfics i miren de no desafinar als assajos de cor. Un procés veritablement intens per als pares i mares que conviuen amb els càntics matinals dels seus fills a la dutxa i abans d’anar a dormir, i gestionen els nervis previs als concerts amb estima i compromís. I molt especial per als protagonistes de Cantània que veuen recompensats tots els esforços d’un any de treball en equip. Per tot això i molt més, Cantània és un projecte únic que flirteja amb els millors records d’aquells que hi participen i que li confereixen un gran poder transformador.

I, per tu, què és Cantània? Ens ho expliques? Si vols compartir les teves idees afegeix un comentari a sota. Aquest espai és tan teu com nostre. Benvinguts a la comunitat Cantània!


Y para ti, ¿qué es Cantània?

Definir qué es Cantània no es fácil en absoluto, cada persona que forma o ha formado parte, de este proyecto pionero lo ha vivido de manera diferente, personal y única. Sin embargo, hemos pensado que la mejor manera de explicar qué es Cantània es preguntarlo a sus protagonistas, y cómo a todos no podíamos porque son muchos, hemos querido hacer una selección de algunas de las personas que hacen posible que este proyecto musical, educativo y colectivo reviva año tras año, cada primavera.


Cantània cumple 27 años de vida. Nació el curso 1989-1990, por iniciativa de las profesoras de música de nueve de las escuelas municipales de Barcelona que querían hacer un proyecto conjunto, querían llevar a cabo una iniciativa pedagógica y artística que se basara al sumar esfuerzos y trabajar de manera colectiva para dar protagonismo a los más pequeños en un gran concierto.
Ya el 1997, Cantània se hacía en toda la ciudad de Barcelona y en 2002, la fiebre Cantània se esparcía por toda Catalunya. Desde el 2000, es L’Auditori quien organiza con amor, dedicación y profesionalidad, todas las ediciones de los conciertos; pero bien cierto es que han sido muchas las salas por las que se han paseado las cantatas, ahora ya bien conocidas: el Palau de la Música Catalana –donde se realizó la primera edición–, el Gran Teatre del Liceu, el anexo del Palau Sant Jordi, o incluso la estación del Nord o el Museu Nacional d’Art de Catalunya.
Uno de los aspectos que agranda este proyecto es que no se hace únicamente en Barcelona, sino que desde los inicios, su arraigo fue geográficamente disperso. Desde su creación, se fueron adhiriendo muchas localidades y auditorios como El Vendrell, Figueres, Granollers, Manresa, Mataró, Olot, Sant Cugat del Vallès, Vic y Vilafranca del Penedès. Más allá de nuestras fronteras, Cantània también ha encontrado lugares donde recalar: Parla, Salamanca, Zaragoza, Sevilla y Valladolid. Pero es que hoy en día, ¡Cantània tiene sedes en todo el mundo! El proyecto se lleva a cabo en lugares como Koblenz, Neustadt, Biefeld, Mainz y Bremen (Alemania), Bruselas (Bélgica) o más puntualmente, se ha realizado también en países como Venezuela, México o Italia. Verdaderamente, ¡Cantània es una auténtica comunidad global!
Podríamos enumerar las asombrosas cifras de participación que supone un proyecto como este, de la cantidad de niños y niñas que se convierten en cantores por primera vez, de todos los profesores que se esfuerzan duramente y que hacen que este proyecto sea un referente educativo, o del trabajo titánico de los profesionales que cocinan la magia de Cantània. Pero es que más allá de todo esto, lo que hay es un mundo de ilusiones y motivaciones que confluyen en el escenario y que se experimentan durante un intenso curso de preparación: el trabajo que no se ve.
Se trata de un proceso donde todas las partes suman. Es muy enriquecedor para los profesores que preparan a conciencia las sesiones de formación, en las que intentan no morirse de risa en los ensayos coreográficos y procuran no desafinar en los ensayos de coro. Un proceso verdaderamente intenso para los padres y madres que conviven con los cánticos matinales de sus hijos en la ducha y antes de ir a dormir, y gestionan los nervios previos a los conciertos con aprecio y compromiso. Y muy especial para los protagonistas de Cantània que ven recompensados todos los esfuerzos de un año de trabajo en equipo. Por todo esto y mucho más, Cantània es un proyecto único que flirtea con los mejores recuerdos de aquellos que participan y que le confieren un gran poder transformador.


Y, para ti, ¿qué es Cantània? ¿Nos lo explicas? Si quieres compartir tus ideas añade un comentario debajo. Este espacio es tan tuyo como nuestro. ¡Bienvenidos a la comunidad Cantània!

4 comentaris:

  1. Hola cantanianos. Soy una profesora de Parla, en Madrid, donde realizamos el proyecto desde hace 7 años. Cantania es para los niños de Parla una experiencia muy integradora, donde todos participan por igual, en toda la diversidad que tenemos.
    Es un trabajo muy satisfactorio para profes y alumnos. Una experiencia inolvidable en la que luego todos quieren repetir.
    Una forma de vivir la música muy desde dentro. Se sienten artistas. Desarrolla valores, emociones, trabajo conjunto.....

    ResponElimina
  2. Hola cantanianos. Soy una profesora de Parla, en Madrid, donde realizamos el proyecto desde hace 7 años. Cantania es para los niños de Parla una experiencia muy integradora, donde todos participan por igual, en toda la diversidad que tenemos.
    Es un trabajo muy satisfactorio para profes y alumnos. Una experiencia inolvidable en la que luego todos quieren repetir.
    Una forma de vivir la música muy desde dentro. Se sienten artistas. Desarrolla valores, emociones, trabajo conjunto.....

    ResponElimina
  3. Hola a tots! ja fa uns quants anys que hi participem amb els alumnes de l'escola FEDAC SANTA COLOMA, de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona) i sempre és una experiència motivadora, enriquidora i inoblidable. Estem contents de formar part d'aquesta família ! gràcies als organitzadors que fan una feina fantàstica i especialment als directors, coreògrafs i pianista d'assaig que ens ensenyen amb paciència i entusiasme

    ResponElimina
  4. Hola a tots i a totes els qui fan possible que Cantània ens segueixi encantarinant any darrera any!
    Som mestre de cinquè del CEIP s'Alzinar de Mallorca, nosaltres no tenim la sort de poder participar en directe del projecte però fa uns anys que d'una forma "casolana" amb el CD gaudim de les vivències de la cantata que elegim com a "projecte" de treball al llarg de l'any. Durant una sessió setmanal treballam els textos i treballam les competències lingüístiques a làrea de català, i a artística..... a medi.... a les tutories ...mentres treballam les cançons i a final de curs la representam al teatre del poble.
    La vetllada es inoblidable per tots.
    GRÀCIES CANTÀNIA I gràcies a l'EUDITORI-educa.

    ResponElimina

Deixa aquí el teu comentari. Estarem encantats de saber la teva opinió!